Városnézés

A város síkvidéken található, építészetileg tipikusan alföldi, hiszen főként kertes családi házak helyezkednek el egymás mellett. A város központja a század elején alakult ki, itt is a földszintes, legfeljebb egy emeletes épületek a jellemzők. A város és utcái a Körös folyó vonalát követik. A központ helyileg védett terület a jellegzetes utca-vonalak és épületek miatt. Kunszentmárton település központja a Kossuth Lajos út és a Köztársaság tér, mely a történelmi időkben is a magját alkotta a városnak, többek között a közelben elérhető községi révnek, a piacnak, valamint a XVII. században épült Szent Márton templomnak, a Római Katolikus Nagytemplomnak köszönhetően.

Az ide látogatónak a táj megcsodálása mellett ajánlott sétát tenni a városban is.
A gyalogtúrát érdemes a főtéren kezdeni az országos védelemben lévő műemlékben, a Római Katolikus Nagytemplomban. A főtéren körbe sétálva találjuk meg a Városházát, a Gimnázium és a volt Körös Szálló épületét. Innen tovább haladva, a Kerületiház utcában fedezhetjük fel a Helytörténeti Múzeumot és a volt Kerületiházat. A Deák Ferenc utcán lépkedve érünk el a volt zsinagógához, melynek felújított épülete ad otthont a Bartók Béla Teremnek. Itt időszaki és állandó kiállítások, hangversenyek kerülnek megrendezésre. Az alvég felé haladva a Körös-gátra érve a Farkas-kanyar egyedülálló képe tárul elénk, ahol a folyót megcsodálva nézelődhetünk a magával ragadó Körös-parti Sétányon. A Köttön utcán keresztül jutunk el az Alsó-temetőhöz, melynek felújított kápolnája és Stáció-sora szintén országos védettséget élvez. A Szentesi úton található a volt szélmalom, helyreállítása vállalkozó befektetőre vár. Az egykori szélmalom mellett sétáljunk el az Érparti Sporttelep és Lovaspályához. Ez a terület ad otthont a futballnak, atlétikának, kézilabdának és a lovassport szerelmeseinek.
A Szent István király utcán visszatérve a városba a Kossuth Lajos úton találjuk a Szabó Gyula Kulturális Intézmény és Kiállítóterem, a Református templom a Dani Margit Sportcsarnok és József Attila Könyvtár valamint a Felső-temetői kápolna mellett a különböző szolgáltató intézményeket, üzleteket. Utunk végén pihenjünk meg a központban a Sétáló utca illetve a park árnyas fái alatt., vagy csodáljuk meg a régi Közúti hídról újra a Körös vizét, és sétáljunk le közvetlenül a folyópartra.

Ajánlott útvonal:
Köztárság tér – Római Katolikus Nagytemplom – Városháza – Gimnázium – Körös Szálló – Helytörténeti Múzeum – Zsinagóga/Bartók Béla terem – Körös-parti Sétány – Alsó-temető – Szélmalom – Érparti Sporttelep és Lovaspálya – Szabó Gyula Kulturális Intézmény és Kiállítóterem – Református templom – Dani Margit Sportcsarnok és József Attila Könyvtár – Felső-temető - Sétáló utca

 

 

 

Köztársaság tér
Római Katolikus Nagytemplom

 

Városháza

 

 

 

Városháza
Gimnázium

 

 

 

 

Körös Szálló

Helytörténeti Múzeum

Zsinagóga - Bartók Béla terem
Körös-parti Sétány - Farkas-kanyar

Alsó-temető

Szélmalom

 

 

Érparti Sporttelep és Lovaspálya

Szabó Gyula Kulturális Intézmény és Kiállítóterem

 

 

Református templom

Dani Margit Sportcsarnok – József Attila Könyvtár

 

 
Felső-temetői kápolna
 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: